Subsidies verduurzamen woning

Een beetje financiële hulp bij het verduurzamen van jouw woning: dat is niet verkeerd! Maar hoe zit dat eigenlijk precies; wanneer kun je een subsidie aanvragen en hoe werkt het? Dit zijn de belangrijkste afspraken over subsidies op een rij.

Check vooraf of je een subsidie kunt krijgen

De Rijksoverheid heeft de website energiesubsidiewijzer.nl opgezet. Op deze website kun je exact zien of je recht hebt op een subsidie voor het verduurzamen van de woning. Dit doe je door enkele simpele vragen te beantwoorden, zoals het invullen van de je postcode. Dit is een goed begin wanneer je aan de slag wil met duurzaam verbouwen.

via welke instellingen kun je een subsidie krijgen?

Het is ook goed om vooraf te weten dat er verschillende subsidiemogelijkheden zijn voor het verduurzamen van jouw woning. Zo kun je een subsidie regelen via de gemeente en via de rijksoverheid.

Via de gemeente

Iedere gemeente heeft eigen afspraken, deze staan ook vermeld in de energiesubsidiewijzer wanneer je de vragenlijst invult.

Via de rijksoverheid

De Rijksoverheid heeft een speciale subsidie, namelijk de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Deze is voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers.

TIP van benn bouw

Elke gemeente heeft een energieloket, waar je gratis advies kunt krijgen over het besparen en opwekken van energie.

Zonnepanelen
Beglazing
Gevels
Daken

subsidies en voordelen

Hieronder gaan we in op de verschillende subsidies en voordelen die er vanuit de Nederlandse overheid worden aangeboden.
Bij Benn Bouw kunnen we je helpen van begin tot eind. Vraag daarvoor vrijblijvend een offerte aan.

Subsidie voor zonneboiler, warmtepomp en warmtenet

Ben je helemaal klaar met die dure energierekeningen tegenwoordig en wil je overstappen naar een warmtepomp, aansluiting op een warmtenet of zonneboiler? Dan kun je ook de ISDE-subsidie van de Rijksoverheid gebruiken.

Handig is dat je deze subsidie niet hoeft te combineren met een isolatiemaatregel om een hoge subsidie te behalen. Deze zijn namelijk gelijk. Combineren daarentegen is uiteraard wel slim heeft wel meer voordeel, aangezien je dan voor de isolatiemaatregel een hogere subsidie ontvangt.

Wat je zoal voor bedrag kunt verwachten? Bij een zonneboiler zo’n € 850 tot € 2.000, bij een warmtepomp zo’n € 1.950 tot € 5.100 en bij een aansluiting op een warmtenet zo’n € 3.325. Uiteraard ligt dat per product anders.

Tip van Benn Bouw

Wanneer je kiest voor een aansluiting op een warmtenet krijg je vanaf 1 januari 2023 ook nog eens subsidie voor een elektrische kookplaat. Bekijk alle voorwaarden op de website van het RVO.

Subsidie voor isolatie van je huis

Wil jij graag jouw woning verduurzamen door de boel eens goed te laten isoleren? Kies dan voor de ISDE-subsidie van de Rijksoverheid. Hierdoor worden onder andere dakisolatie, muurisolatie met een voorzetwand of tegen de buitenkant, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, HR++ of triple glas tot wel 30% goedkoper bij meerdere maatregelen.

Hoeveel subsidie je ontvangt hangt af van hoeveel maatregelingen maatregelen je neemt. Voor het hoge subsidiebedrag moet je binnen één jaar twee of meer maatregelen laten uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan een spouwmuur en vloerisolatie. Wat hierbij ook mag is dat je één isolatiemaatregel combineert met een warmtepomp, aansluiting op een warmtenet of zonneboiler. Dit telt ook als twee. Kies je toch voor één maatregel, dan ontvang je de lage subsidie (dit loopt op tot 15% van de kosten).

De isolatiesubsidie voor het verduurzamen van je huis is altijd een vast bedrag per vierkante meter. Goed om te weten is dat je enkel subsidie krijgt voor maatregelen die je laat uitvoeren door een professional, zoals Benn Bouw en niet bij doe-het-zelven

Laag BTW-tarief op arbeidsloon

Rijksoverheid heeft beslist dat er een laag BTW-tarief geldt voor het arbeidsloon bij isolatie, 9%. Normaal ligt dit tarief op 21%. Dit houdt dus in dat je 12% snel bespaart!

Er zijn enkele kanttekeningen waar je rekening mee moet houden:

Tip van Benn Bouw

Controleer altijd zelf de factuur of dit lage BTW-tarief goed is overgenomen, in de praktijk zien wij dat dit namelijk nog wel eens fout gaat. Benn Bouw kan hierbij helpen en het complete proces van verduurzaming uit handen nemen.

Terugvragen btw op zonnepanelen

De subsidie op zonnepanelen is helaas gestopt. Wel zijn er verschillende financiële regelingen om de aanschaf en het gebruik van zonnepanelen aantrekkelijk te maken. Denk jij er over na om zonnepanelen te kopen? Dan is het goed om te weten dat je als particulier vanaf 1 januari 2023 de BTW van 21% op de aanschaf EN het plaatsen niet hoeft te betalen (dit zou ook niet meer op de factuur moeten worden gezet door de leverancier).

Regenpijp afkoppelen of groen dak

Wil jij aan de slag met regenwater? Bij sommige gemeenten krijg je een speciale subsidie als je regenwater op een bepaalde manier afvoert of opvangt, anders dan via de regenpijp. Daarnaast zijn er ook regelingen voor de aanleg van een groen dak. Wat deze regelingen en subsidies exact zijn verschilt per gemeente. Voor een groen dak kan bijvoorbeeld de oppervlakte hierbij een grote rol spelen.

Hou hier rekening mee!

Wat extra geld om jouw duurzame droomhuis mee te creëren zou natuurlijk mooi zijn. Maar houd ook rekening met deze vijf dingen:

Over Benn bouw

Heb jij ook grootse plannen qua duurzaamheid dit jaar en zoek je een ideale partner?
Met 20 jaar ervaring in verbouw, renovatie & onderhoud staat Benn Bouw klaar voor jouw project. Wij begrijpen als geen ander dat transparante communicatie, professionele werklieden en een duidelijke planning voor onze klanten erg belangrijk is. Wij kijken daarom vanaf het begin met je mee en gaan niet weg voordat je 110% tevreden bent.